CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, June 21, 2012

Susu Formula terbaik?

Personally, aku rasa tak ada susu formula yang terbaik.
Sebab susu yang paling baik untuk anak2 kita adalah SUSU IBU.
Tapi dengan penuh rasa terkilan, aku nyatakan, ye, anak aku minum susu formula sejak umur dia 2 hari.
Aku gagal dalam BF.
ok dah noktah. tak payah cerita banyak2 pasal BF.
AKU SEDIH!




Anyhoo...
Masa awal2, Aliff minum Anmum Rumusan Bayi.
Sebenarnya memang tak ada beli apa2 susu formula pun sebagai persediaan sebab aku expect susu formula adalah tidak diperlukan. 
Sebab aku fikir anak aku akan menyusu badan sepenuhnya.
Sekali bila dah discharged dari hospital dan Aliff masih lagi belum dapat menyusu pada hari kedua, bila sampai rumah petang tu dia meraung kelaparan.
Aku cuba BF kan dia lagi. Kakak2 ipar aku pun tunjukkan macam mana.
Tapi gagal. 
Terus cakap kat En Suami, tolong la beli susu formula.
Kesian anak dari lahir tak minum susu langsung.
Masa tu bibir dia dah kering merekah pecah2...

En Suami lagi lah... Tak tahu susu apa yang nak dibeli.
Dia masuk je kedai baby, tanya kat pekerja kedai susu apa yang sesuai untuk baby baru lahir.
Pekerja tu terus suruh dia beli Anmum Rumusan Bayi.
En Suami pulang dengan satu kotak kecik, yang harganya RM15 tak silap aku...




Bila balik Seremban untuk berpantang, mak aku suggestkan untuk bagi Aliff minum S26.
Elok katanya... Okaylah aku pun try lah jugak.
Sebab aku fikir dah lah anak aku tak dapat direct BF, biarlah dapatkan susu formula yang terbaik untuk dia.
Mak aku pergi Giant, aku pesan soh belikan S26.
Satu kotak RM39. eh ke RM40++...
Bila Aliff minum S26 ni, aku tengok ok je. 
Tapi entah kenapa aku pulak macam tak puas hati.

Kakak ipar aku datang melawat, aku tanya kat dia kat hospital biasanya bagi susu apa kat baby? 
(kakak ipar aku tu kerja KPJ Kuching)
Dia soh aku try Enfalac A+.
Dia kata memang bagus. Sebab KPJ Kuching guna susu tu.
Okay, pantang dengar word bagus, aku pesan kat mak aku bila dia keluar.
Yang ni lagi mahal. Tin kecik tu RM42!!!
Bagi je Aliff minum susu ni, tak habis satu botol lagi dia terus muntah.
Siap keluar ikut hidung lagi.
Oh Tuhan! masa tu memang rasa benci sangat kat diri sendiri sebab tak dapat bagi Aliff BM.
benci benci benci!!!

Terus suruh adik aku keluar pergi beli Anmum Rumusan Bayi kotak besar terus.
Dan nekad lepas ni tak nak tukar dah.

Aliff minum susu Anmum Rumusan bayi ni sampai umur dia 3 bulan.
Itupun sebab boss aku bermurah hati sponsor 7 kotak susu Anmum 650g.
Bila stok yang boss aku sponsor tu dah habis, bermulalah detik untuk aku beli sendiri stok susu Aliff.
Aliff sangat kuat menyusu. satu kotak 650g ni harga dia RM49. (round up to RM50 lah ye)
Dalam seminggu, Aliff minum satu kotak.
Sebulan, aku dan En Suami spend RM200 hanya untuk susu dia sahaja!
Hish gila mahal susu budak.

Bila Aliff dah lebih 4 bulan, aku gatai pi beli Dumex Dulac untuk dia.
Sebab susu tu murah. Dan kami dulu membesar dengan Dumex.




Tak ingat pulak berapa harga susu Dumex ni.
Sebab beli sekali je hari tu.
Hari pertama Aliff minum susu ni, nampak ok je.
Hari kedua, aku tengok warna berak Aliff dah kekuningan.
Hari ketiga, Aliff cirit birit, demam, and muka dia naik merah2.

Petang tu jugak terus bawak En Suami ke kedai baby untuk beli susu.
En Suami suruh beli Anmum je.
Tapi aku berkeras tak nak.
Aku cakap mahal... 
Tengah berkira-kira sama ada nak beli Anmum lagi atau tak, aku terpandang susu Dutch Lady.
Terus pop dalam kepala otak, Dutch Lady memang nama yang popular dalam industri susu.
Carik punya carik kat kaunter susu tu, jumpa jugak susu Dutch Lady untuk bayi bawah 6 bulan.



Dutch Lady Langkah 1 (0-12bulan).
Aku terus amik yang 300g, harganya RM10.90 sahaja.
Malam tu bermula lah Aliff minum susu Dutch Lady Langkah 1.
Muka dan badan dia masih lagi merah2 malam tu. Aku rasa susu Dumex Dulac tu panas kot.
Tak serasi dengan Aliff. 
Esoknya, bila kau balik kerja, muka dan badan Aliff dah takde merah2 dah.
Memang totally hilang.
Aku tarik nafas lega.
Alhamdulillah.

Sejak tu, Aliff stick dengan Dutch Lady Langkah 1.
Harga untuk 650g RM16.50.
Harga untuk 1kg RM23.90.
Biasanya yang pek 1kg boleh bertahan sampai 10 hari.
Jauhnya beza perbelanjaan sebulan untuk susu Anmum dan Dutch Lady.
Kalau dulu Anmum, RM200 sebulan. 
Sekarang Dutch Lady, Alhamdulillah hanya lebih kurang RM70++ sebulan.

Pendapat aku dalam memilih susu formula untuk anak, tak kira lah susu mahal atau murah, yang penting halal dan anak membesar dengan sihat.
Lagi satu kena tengok pada financial kita jugak.
Susu murah tak semestinya tak bagus.
Dan susu mahal tak semestinya serasi dengan anak kita.

Apapun, susu ibu tetap yang terbaik.
InsyaAllah, ada rezeki anak lagi, aku akan cuba sedaya upaya untuk BF anak aku.
Gambateh!




20 comments:

  1. susu dutch lady dlm tin da xde ke ek..cari kt kedai semua dlm paket..awk tau x kt mn de jual dlm tin?

    ReplyDelete
  2. sama lah kita.terpksa bg fm sbb tk dpt bg susu sibu.sedih sgt.tp saya bg anak saya enfalc a+.bb serasi walopon mahal.tp saya nekad bg yg mahal sbb salah saya tk dpt ssu kan dia.sebagai gnti....saya snggup berhabis utk susu dia.lepas 6 bulan tukar anmum pulak.terpengaruh dgn iklan hehehe.pon ok.dutch lady n dumex dah try tp dia tk suka.dah tu..ajar yg mahal je..nak susu mahal jelah jdnye.huhuuhu.tkpelah nak..demimu srg =)

    ReplyDelete
  3. saya dr mula baby lahir mmg x BF baby sbb susu xde..baby saya baru masuk 3 bln dah pelbagai jenis susu saya try..mula2 NAN pro,perut asyik kembung je.. pastu dumex dulac yg tin oren,mulut baby habis lekat ketulan susu xnak kluar..try pulak lactogen nestle, berak baby xelok jadi warna hijau 3 warna plak tu, last2 try dutch lady..walaupun murah tp elok..berak pon ok mesti 2 @ 3 kali sehari..ckp kat hubby nak tukar susu sbb risau jgk susu murah tp baby dah serasi ngan susu dutch lady so dah xtukar kot..

    ReplyDelete
  4. kak klu baby saya baru setahun sebulan dutch lady yg mana satu sesuai ek..pnen pale byk sgt ada yg 6-18 blnla, 6-36 bln la, 1-3 thnla. sy trs bli 1-3 thn tp dia terkuek bila minum tpkse cairkan susu tu..tu pn msih terkuek..kt lidah dia dhle berkerak. sebelum ni sy pki dumex. tp gtl2 nak tkr dutch lady. suami kata dha dia lg byk

    ReplyDelete
  5. tak sure jugak la ida.
    anak saya pun baru tukar susu dutch lady 1-3 tahun bila dia masuk umur setahun 2 minggu lepas.
    so far okay, tapi dia tak dapat habiskan 200ml.
    so saya buat 4 scoop + air 160ml.. alhamdulillah okay..
    susu 1-3 ni nampak pekat sikit. mungkin sebab tu anak ida terkuek kot.

    ReplyDelete
  6. nak try juga la bg baby susu dutch lady..sb dah 2x tukar susu baby..dia alergic..gatal2, ksian..dah la sya nak pegi stdy.. :( thanxx kak sb kongsikan pengalaman.. :)

    ReplyDelete
  7. salam. sy setuju dengan akk. mula2 baby sy minum anmum. die mmg ok. tp selalu sembelit. sbb die minum anmun xberak. sy try bg frisolac die muntah. akhirnya sy bg minum dutch baby. alhamdullilah. die serasi. tp sy pelik.knp ya ade org ckp kalau minum dutch lady anak kerap kene selsema n batuk? x semestinya susu murah tu tak bagus kan?

    ReplyDelete
  8. atiqah, sejak akak bagi anak minum duth lady, dari 0-6, 6-12 dan sekarang 1-3, alhamdulillah akak rasa dia kurang selsema n batuk... maybe lain budak lain antibodi dia kot... takpe lah, tak kisah susu apa pun yg penting anak kita membesar dengan sihat kan...

    ReplyDelete
  9. saya haritu bersalin, nurse terus2 kasi dutch lady...x sempat nak initiate first BM. tapi lepas tu, mmg dia fully breastfeed. sejak masuk keje balik, susu yg pam tu mmg x pnah cukup, so kena la topup dgn FM. mula2, beli NAN, 80 lebih setin...dia xnak langsung.pastu, try sample dutch lady yg dpt dari hospital tu, dia nak pulak.dah dia yg sendiri pilih Dutch Lady, kit pun continue je.so, skrg dia dah 5 bulan, still dgn dutch lady..so far, Alhamdulillah xde ape.

    ReplyDelete
  10. Hadiahkan diaper cake dari kami kepada family or rakan2 yang baru dapat baby atau sebagai hadiah hari jadi. Sila lawat page kami di www.facebook.com/DiaperCakeMalaysia

    Order la sekarang!

    ReplyDelete
  11. Sy pulak msa dlm berpantang alhamdulilah dpt fully bf bb. But bila back to work, production susu mula drop. Tpksa topup dgn fm. Mula2 plih snow. Bb xsesuai, cirit smpai demam. Cam nk nangis tgk bb cmtu. Pastu amik biolac keluaran era edar. Alhamdulilah ok. Stick smpai sekrg. Now bb dah 8 bulan.

    ReplyDelete
  12. salam semua... jemput baca n follow blow sy ye. sekiranya ada masalah susu badan,kita boleh berusaha sedaya boleh. dengan Shaklee ada mencadangkan beberapa set penyusuan yg bersesuaian dgn keperluan ibu. jemput ye... snfaizah.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. Akom sume.ank sy br msk 4bulan.sy sempat myusukn ank selama 1bulan.selepas tu sy bg dumex.sembelit lak ank.msuk 2bulan sy bg dutchlady.alhamdullilah ok...sembelit pon tiada....

    ReplyDelete
  14. As salam smue, ank sy bru 2 bln lbh dh 3 jnis susu sy try tp still da mslh BAB gak..mule try dumex dulac, s26 n skg dutchlady..tp smue xsesuai..

    ReplyDelete
  15. Salam,best baca entri awk,sy pun asyik tukar susu ank,ank sy susu formula sejak umur 2 minggu,still bf lah juga.tapi susu badan macam tak banyak tengok ank mcm xpuas nyusukn.masalah skg ni ank sy dah tukr susu still sembelit,enfalac da try,anmum n isomil suma still sembelit,xtau lagi dutch lady ni..rasa2 nak cuba pulak,xbuat baby sembelit ka??

    ReplyDelete
  16. Kak beli mana susu dutch baby langkah 1 ni. Klu kt penang palng murah 1kg rm25.60...

    ReplyDelete
  17. anak sy dari lahir dah campur bf ngn fm..masa mula2 lahir tu dia minum dutch baby smp umur sebulan..lepas tu sembelit plak...sy tukar biolac..da ok tp kerap berak plak cmpur najis warna kuning campur ijau petronas...pastu skarang da umo 2 bln sy bg s26... alhamdulillah serasi..

    ReplyDelete
  18. ASSALAMUALAIKUM..
    SAYA tumpang iklan yer admin..
    Saya menjual susu formula dengan harga murah berbanding pasaran kita di Malaysia..pada yg nak sangat bagi anak susu enfa boleh la beli.
    ENFALAC A+ step 1 > RM 180/1800g
    ENFALAC A+ step 2 > RM 165/1800g
    ENFAGROW A+ step 3 > RM 145/2400g
    *produk di import dari Thailand. Namun telah disahkan kandungan sama dengan Malaysia. Pembungkusan sahaja yang berbeza dan ianya HALAL.
    -website JAKIM-
    Produk susu kebanyakkannya adalah produk import maka dengan itu tidak dibenarkan menggunakan logo halal Malaysia, pengedar diarahkan menggunakan logo halal badan islam di negara asal produk dan tidak boleh menggunakan logo halal Malaysia. Di Thailand, Malaysia telah melantik sebuah badan Islam iaitu The Central Islamic Committe of Thailand sebagai wakil JAKIM melakukan pengesahan halal bagi produk di Thailand yang ingin dieksport ke Malaysia. Produk yang telah mendapat pengesahan halal dari badan islam ini dikehendaki menggunakan logo halal dari badan islam yang telah memberi pengesahan halal. Produk import tidak boleh menggunakan logo halal Malaysia kerana JAKIM tidak membuat pemeriksaan halal di luar negara.
    DIJAMIN MURAH DARI PASARAN!!
    POSTAGE BERGANTUNG PADA BERAT SUSU.
    COD >AREA CHERAS,KAJANG,PUTRAJAYA,SEPANG,NILAI
    KALAU BERMINAT DAN NAK JIMAT
    SMS/WHATSAP 0173202420

    ReplyDelete
  19. Salam semua.... act sy pon mcm kebanyakan mak yg lain... nk bf tp sedey x dpt... so kuar ward pd hari ke3, smpai kt umh Tok Ma, ammar masih lena tido, tp TOk Ma terkejut sbb sy btaw, da 3 ari bb blum menyusu.... Tok Ma punya terkejut + marah... huhu... so sy trus mintak asben p kdai belikan anmum rumusan bayi langkah 1.... dan sejak tu sehinggalah skarang.... minum anmum langkah ke 2 sbb da 6-12 mth... tp baru2 ni campur folid food, ammar poo poo sembelit... sian plak.... sy try dutch baby 0-12, tp kat umh pengasuh masih lg anmum.... saje nk tgok dutch baby ni ok ke x.... tp smlm 3 kali ammar poo poo n warna kuning... x mcm mase minum anmum sepenuhnya.... hemm kalau x cirit birit, boleh la truskan dgn dutch baby.... nampak mcm bagus... cume rase anmum manis skit...

    ReplyDelete
  20. Salam...nape tk try LACTOGEN 1, pong bagus dan boleh di katakan ke 2 termurah lepas dutch lady..

    ReplyDelete